Marja-Liisa Kuosmanen


Marja-Liisan ensilevyllä Kaikille rakkailleni on Toivo Kärjen ennenjulkaisemattomia helmiä.

Facebook -sivut!

Video levyraadissa 26.9.04. Katso tästä! Katso videon kansi!

Levyn julkistamiskonsertti pidettiin Kuopion Musiikkikeskuksessa 14.02.2004. Konsertissa taustana Marja-Liisaa säesti aito 25-henkinen orkesteri, mitä ei tänä päivänä missään normaalisti enää kohtaa.

Keikkamyynti: Tahkovuori Oy/Matti Kuosmanen, matti.kuosmanen@tahko.com ja p. +358447481404


Kuvia








Silmissä siintää toinen levy

Vuonna 2004 ilmestynyt Toivo Kärjen ennenjulkaisemattomista sävellyksistä koostuva Kaikille rakkailleni-albumi sai erittäin hyvän vastaanoton. Siitä rohkaistuneena uskallan tarttua uudelleen studiomikrofoniin ja aloittaa toisen pitkäsoittoni työstämisen.

Toivo Kärki tulee yhä edelleen olemaan näkyvässä osassa uudella levylläni ja tietenkin ennenjulkaisemattomilla kappaleilla. Säveltäjäkaarti kuitenkin laajenee: mm. Jukka Kuoppamäki, Petri Pettersson ja Hauge Piispanen. Lisäksi sekä edellisen että tulevan levyni sovittaja Martti Hautsalon nimi näkyy säveltäjälistassa.

Tavoite levyn valmistumiselle on asetettu alkukesään 2008, silloin julkaistaan albumi Elämän maku.

Historiaa


Toivo Kärki | Marja-Liisa Kuosmanen | Martti Hautsalo

Projekti, jonka tulosta oheinen levy on, käynnistyi toukokuussa 2002. Tuolloin oli Nilsiän Musiikinystävien järjestämä Toivo Kärki -konsertti. Tunnetumman ohjelmiston ohella ensiesitettiin kappale "Sinä lahjoitit uuden kevään". Marja-Liisa Kuosmanen, yksi konsertin solisteista, oli suunnittelemassa levyn tekoa, ja mainitun kappaleen inspiroimana hän sai idean kysyä Toivo Kärjen julkaisematonta materiaalia käytettäväkseen. Suostuin mielelläni tähän ja valitsin isäni jäämistöstä Marja-Liisan tutkittavaksi viitisenkymmentä kappaletta. Näistä seuloutuivat monien vaiheiden jälkeen nyt levyllä olevat 11 kappaletta.

Toivo Kärki (1915-1992), yksi suomalaisen populaarimusiikin tärkeimmistä tekijöistä, jäi muodollisesti eläkkeelle vuonna 1980. Hän jatkoi silti täydellä teholla työtä, jota oli tehnyt vuodesta 1933 alkaen, ja sävellyksiä syntyi entiseen tahtiin. Ongelmaksi muodostui kuitenkin niiden saaminen julkisuuteen. Takavuosien iskelmämusiikin vähättely alkoi olla tosin takanapäin, ja Kärki muiden veteraanien ohella sai vähitellen julkista arvostusta. Samalla hänet kuitenkin syrjäytettiin musiikin valtavirrasta, ikäänkuin suljettiin museoon, vaikka hän kiivaasti taisteli tätä vastaan. Nekin hänen sävellyksensä, jotka levytettiin, jäivät trendikkään nuorisopopin jalkoihin, ja menestyksiä oli vain vähän. Kärki itse koki viimeiset vuotensa erittäin raskaina, mutta sinnikkäänä yrittäjänä hän ei jättänyt säveltämistä koskaan.

Isäni kuoltua kävin läpi hänen laajan jäämistönsä. Sen arvokkain osa olivat valmiit julkaisemattomat kappaleet, joita oli useita satoja. Ne jakautuivat kolmeen ryhmään:

1. Sodanaikaiset, vuosina 1942-44 rintamalla sävelletyt, näitä oli noin 40 (niitä on ensiesitetty vuosittain Kiuruveden Vihreät Niityt -tapahtumassa, ja tämä työ jatkuu).

2. 1950- ja 1960 -luvuilla tehdyt ; näitä oli yllättävän vähän, ilmeisesti kyseisten erittäin hedelmällisten aikojen materiaali oli jollakin tavalla hävinnyt.

3. 1970- ja 1980-luvuilla tehdyt, näitä oli suurin osa. Tämän levyn kappaleet ovat pääosin viimeksimainitusta ryhmästä, mutta mukana on pari vanhempaakin.

Sävellyksistä oli Kärjen jäljiltä enimmäkseen käsinkirjoitettu pianonuotti sointumerkkeineen sekä sanat. Sovittaja Martti Hautsalon tehtävä oli rakentaa näistä aineksista valmiita levytyskelpoisia esityksiä. Tehtävä oli erittäin haastava mutta mielenkiintoinen, ja Martti paneutui siihen antaumuksella. Hän täydensi Kärjen töitä säveltämällä tyylinmukaisia alku- ja välisoittoja ja rakentamalla monipuolisia taustoja. Hän toimi myös levytysten johtajana. Lähtökohtana oli tavoitella entisaikojen laatuiskelmän sointimaailmaa ja käyttää vain akustisia instrumentteja. Todenmukaisen, elävän tunnelman aikaansaamiseksi Marja-Liisa lauloi osuutensa yhtä aikaa komppiryhmän kanssa, mekaanista tahdistusta ei käytetty. Levyllä ei myöskään käytetty digitaalista sävelpuhtauden korjausta. Lopputulos on korviahivelevä, tällaisia esityksiä saa nykypäivänä harvoin kuullakseen. Kyseessä on todellinen luomulevy.

Marja-Liisa heittäytyi levyn tekemiseen täydellä sydämellään. Hän harjoitteli kappaleita useita kuukausia, kunnes tulkinnat hioutuivat siihen nyanssoituun ja intensiiviseen muotoon, joka on levyllä kuultavissa. Nämä laulut eivät ole läpihuutojuttuja, vaan niissä elää laulajan vahva usko asiaansa. Ne ovat tunnekylläisiä mutta eivät vähääkään makeita.

Levy toteutettiin hyvin pitkälle nilsiäläisenä projektina. Isälläni ei ollut nilsiäläisiä sukujuuria, mutta hän kävi perheeni luona Nilsiässä vuosittain 1970-luvulta alkaen. Marja-Liisa on nilsiäläinen, Martti on syntyjään nilsiäläinen. Tuotantoyhtiö Tahkovahti toimii Nilsiässä. Äänitykset tehtiin Nilsiän Mantun ajanmukaisessa studiossa nilsiäläisen Ismo Pentikäisen, itsekin taitavan muusikon, hoitaessa tekniikkapuolen asiantuntemuksella. Soittajista Pasi Horttanainen on nilsiäläinen, ja muutkaan eivät ole sen kauempaa kuin Kuopiosta.

Internet: www.toivokarki.net

Kalervo Kärki
kalervo.karki@pp.inet.fi

MARJA-LIISA KUOSMANEN (s.1964) on syntynyt Nilsiän Lehtomäessä ja asuu keskustassa katsellen Nilsiää lintuperspektiivistä: hän asuttaa entistä vesitornia, jonka remontoi perheensä kanssa kodikseen 1994. Laulaneensa hän sanoo aina ja lämmöllä muistelee kotitilan navetan ylisillä pienenä tyttönä laulettuja iskelmiä. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Nilsiän lukiosta vuonna 1983 hän opiskeli luokanopettajaksi Joensuussa, jossa Joensuun Musiikkiopistossa myös kokeili vuoden ajan klassista laulua. Se ei kuitenkaan tuntunut hänestä omalta alalta, vaikka ääniala antoi viitteitä korkeasta sopraanosta

Palattuaan maailmalta kotiseudulleen hän on toiminut muutamia opetusvuosia lukuun ottamatta pääasiassa yrittäjänä ja on neljän kouluikäisen lapsen äiti. Hän perusti miehensä Matin sekä Petri ja Hanne Karakselan kanssa KuKa-kvartetin, joka on mm. voittanut Kerimäen kvartettilaulukilpailun sekä Oulun Tiernapoikakilpailun mestaruuden parodiallaan perinteisestä versiosta poiketen. Marja-Liisan opettajina ovat monena vuonna Nilsiän valtakunnallisella musiikkileirillä olleet Maija Hapuoja, Eija Ahvo sekä Susanna Haavisto. Hän opiskeli myös Kuopion konservatoriossa pop-jazz -laulua vuosina 1996-97. Hänen loistava saavutuksensa oli Kiuruveden Vihreät Niityt -iskelmätapahtuman kovatasoisen Toivo Kärki -laulukilpailun voitto kesällä 2003.

marjaliisa@tahko.com

MARTTI HAUTSALO (s.1951) asuu Kuopiossa mutta on syntynyt ja haluaisi asua Nilsiässä. Perhe oli perinteikkään musikaalinen, ja Martti aloitti pianonsoiton 5-vuotiaana, siirtyi muutaman vuoden kuluttua klarinettiin ja edelleen saksofoneihin ja huiluun. Ammattimainen muusikon ura alkoi vuonna 1965. 1970-luvun alkupuolella hän soitti Antti Hyvärisen yhtyeessä, työskenteli studiomuusikkona ja esiintyi myös ulkomailla, sitten Pettersson Brass -yhtyeessä, ja oli mukana useissa äänitetuotannoissa. Välillä hän oli kellosepän oppipoikana, silti kaiken aikaa muusikkona ja sovittajana / tuottajana. Vuonna 1976 hän aloitti klarinetin-, saksofonin- ja huilunsoiton opettajana Kuopion konservatoriossa ja 1980 Kuopion konservatorion Nilsiän musiikkiopiston johtajana. Samanaikaisesti, vuodesta 1974 alkaen hän toimi Nilsiän musiikkileirin ensin opettajana, sitten opetuksesta vastaavana johtajana. 1980-luvulta alkaen hän on johtanut jazzyhtyettä Martti Hautsalo Quartet, jossa ovat mukana tälläkin levyllä komppiryhmän muodostavat Mikko Pasanen, Jarmo Hiekkala ja Kai Seppänen. Yhtye on esiintynyt useilla tunnetuilla jazzfestivaaleilla ulkomaillakin. Martti on tuottanut kymmenittäin kansanmusiikin, klassisen musiikin, jazzin ja populaarimusiikin äänitteitä. Monipuolisen muusikkokuvan täydentää se, että Martti on ammattimainen soitinkorjaaja.

savon.soitinhuolto@iwn.fi

Pasi Horttanaisen yhtye, CV



Pasi Horttanainen (harmonikka ja orkesterin johto)
Tapio Nykänen (kosketinsoittimet)
Jani Soikkeli (rummut)
Juho Kanervo (basso)

Pasi Horttanainen on freelancer-muusikko, musiikinopettaja ja harmonikansoiton opettaja. Horttanainen on opiskellut harmonikansoittoa aluksi yksityisesti ja kansalaisopistossa sekä vuodesta 1994 alkaen Keski-Suomen konservatoriossa valmistuen soitonopettajaksi vuonna 2001. Jyväskylän yliopistossa hän opiskeli musiikkikasvatusta valmistuen musiikinopettajaksi keväällä 2004.

Kultainen Harmonikka-kilpailun Horttanainen voitti jo vuonna 1994 tehden samana vuonna oman soololevyn. Nykyisin hän opettaa Nilsiän koulussa ja Nilsiän lukiossa musiikinopettajana. Lisäksi Pasi toimii harmonikansoiton opettajana Nilsiän ja Ylä-Savon musiikkiopistoissa sekä on opettanut useana kesänä Nilsiän Musiikkileirillä. Takana on myös satoja esiintymisiä lähes kaikkien musiikkityylien saralla, esiintymis- ja kilpailumatkoja ulkomaille Viroon, Unkariin, Ruotsiin, Tanskaan, Saksaan, Australiaan ja Singaporeen.

Pasi Horttanainen on myös käytetty studiomuusikko usealla levyllä sekä tekee sovituksia eri kokoonpanoille. Hän on myös tehnyt lukuisia keikkoja useiden suomalaisten nimekkäiden artistien yhtyeissä.

Tapio Nykänen on nuori freelancer-muusikko pääsoittiminaan kosketinsoittimet. Hän on opiskellut soiton lisäksi musiikkikasvatusta ja -tiedettä. Kevään 2003 hän täydensi opintojaan Varsovan yliopistossa useiden eri professoreiden johdolla.

Nykäsen pääasiallinen toimenkuva on eri artistien ja kokoonpanojen säestystehtävät: hän on tehnyt keikkoja useiden suomalaisten nimekkäiden artistien bändeissä usean eri musiikkityylin parissa. Nykänen on soittanut kaksi vuotta Maija Hapuojan Havina-bändissä ja toiminut hänen pianosäestäjänään useilla keikoilla.

Tapio Nykänen opettaa lisäksi kosketinsoittimien soittoa ja vapaata säestystä sekä tekee sovituksia eri kokoonpanoille.

Jani Soikkeli on nuori muusikko, jolla on pitkä kokemus musiikin tekemisestä. Hän työskentelee ammattimuusikkona soittaen useiden eri suomalaisten artistien takana halliten eri musiikkityylit iskelmämusiikista rockiin ja jazziin. Hän on soittanut myös lukuisissa bändeissä ja ollut useiden ohjelmatoimistojen listoilla. Päätoimiselta ammatiltaan hän on laillistettu toimintaterapeutti, jonka erikoisosaamista ovat luovat terapiat. Hänen soitolleen tunnusomaista on persoonallinen tyyli sekä vahva tunne.

Juho Kanervo aloitti musiikin opiskelun Kuopion Konservatoriossa vuonna 1992 sello pääaineenaan. Hän on soittanut klassista musiikkia erilaisissa kamarimusiikkiyhtyeissä ja isommissa orkestereissa mm. Kuopion Konservatorion ja Yhteiskoulun Musiikkilukion yhteisessä Sinfonietassa, jonka kanssa hän teki myös esiintymismatkan Petroskoihin Venäjälle vuonna 2003.

Kanervo suorittaa sellonsoitossa parhaillaan D-tutkintoa Timo Törmän johdolla. Kevyeen musiikkiin ja erityisesti sähköbasson soittoon Kanervo innostui vuonna 2001 Kuopion Yhteiskoulun Musiikkilukiossa, jossa häntä opetti Esko Hartikainen. Hän aloitti konservatorion sivuaineopinnot bassonsoitossa vuonna 2002 Jukka Kolehmainen opettajanaan ja jatkaa sitä edelleen. Hän suoritti keväällä 2004 sähköbasson 3/3 perustutkinnon, jonka ohjelmisto koostui jazz- ja groove tyylisuunnan kappaleista.

Juho Kanervo on soittanut nuoresta iästään huolimatta jo useissa erilaisissa pienyhtyeissä monilla keikoilla edellä mainittuja tyylilajeja sekä tanssimusiikkia. Muusikot:


Säestävän orkesterin CV

Levyn muusikot:
Roman Heiste, viulu (1-3,5-11)
Michael Gillen, viulu (1-3,5-11)
Terho Laitinen, alttoviulu (1-3,5-11)
Amanda Kiiski, sello (1-3,5-11)
Tapani Heiskanen, trumpetti (1,8)
Jari Lehtosaari, pasuuna (8)
Hanna Hautsalo, huilu, alttohuilu (1,2,3,5,6,7,9,10)
Tiina Pirinen, huilu (6,11)
Martti Hautsalo, saksofonit, klarinetti, bassoklarinetti (4,5,7,8,9,10)
Pasi Horttanainen, harmonikka (2,4,5,11)
Esko Hartikainen, kitara (1-11)
Mikko Pasanen, piano (1-3,5-11)
Jarmo Hiekkala, basso (1-11)
Kai Seppänen, rummut (1-11)
Marko Salmela, lyömäsoittimet (1,3,6)

Sovitukset ja musiikin johto: Martti Hautsalo
Äänitys: Ismo Pentikäinen
Miksaus: Ismo Pentikäinen, Jarmo Kaijansinkko
Masterointi, painatus: CD-linja
Graafinen suunnittelu: Jaakko Kärki
Kuvat: Jaakko Kärki / Kalervo Kärki
Tuottaja: Tahkovahti
Kustantaja: Warner/Chappell Music Finland

Marja-Liisan kiitokset



Haluan sydämeni pohjasta kiittää kaikkia levyn tekemistä tukeneita tahoja halauksen kera! Kiitos teille taitavat soittajat, teidän kanssanne oli helppo laulaa. Kiitos Kalervo luottamuksestasi ja siitä, että sain tämän ainutlaatuisen materiaalin käyttööni. Kiitos Jaakko, loit upean ulkoasun! Martti, lämmin kiitos suuren työmäärän vaatineista sovituksista ja urakasta musiikin ohjauksessa. Ismo, kiitos asiantuntemuksestasi ja uskomattomasta jaksamisestasi studiossa. Kiitos Jarmo tuoreesta näkemyksestäsi miksausvaiheessa.

Kaikkein kauneimmat kiitokseni sinulle Matti, joka jaksoit kannustaa ja "töniä" minua vaikeitten vaiheiden läpi. Dani, Isa-Maria, Teo ja Helea, kiitos teille rakkaille, jotka jaksoitte myös iloisina kannustaa, vaikka äiti samaa laulua kotona harjoitelikin kymmeniä kertoja. ("Satoja!" -Danin huomautus...).

Rakkaudella teille kaikille!

Marja-Liisa

Kaikille Rakkailleni - kappaleet:



1. Kaikille rakkailleni
(säv. Toivo Kärki, san. Kyösti Timonen, sov. Martti Hautsalo, 1983)

2. Ole mulle kevät rakkauden
(säv. Toivo Kärki, san. Olavi Polvi, sov. Martti Hautsalo, 1981)

3. Sinä lahjoitit uuden kevään
(säv. Toivo Kärki, san. Pauli Salonen, sov. Martti Hautsalo, 1987)

4. Kotikylän lavalla
(säv. Toivo Kärki, san. Kyösti Timonen, sov. Martti Hautsalo, 1984)

5. Pieni metsäruusu
(säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa, sov. Martti Hautsalo, 1964)

6. Ajatus lähtee aaltojen mukaan
(säv. Toivo Kärki, san. Juha Vainio, sov. Martti Hautsalo, 1979)

7. Sydämes oven taa
(säv. Toivo Kärki, san. Tuula Valkama, sov. Martti Hautsalo, 1984)

8. Kuuntelen tuulta
(säv. Toivo Kärki, san. Juha Vainio, sov. Martti Hautsalo, 1986)

9. Iltaruskon aikaan
(säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa, sov. Martti Hautsalo, 1963)

10. Maailmalle lähdin
(säv. Toivo Kärki, san. Chrisse Johansson, sov. Martti Hautsalo, 1979)

11. Jos uskot päivään nousevaan
(säv. Toivo Kärki, san. Vexi Salmi, sov. Martti Hautsalo, 1982)

Kiitos tilauksesta!



Tilauksesi on otettu vastaan. Postitamme tilauksen mahdollisimman pian. Tilaukset:


Tällä sivulla voit tehdä levytilauksen tai kirjoittaa Marjaliisalle viestin!
Viesti Marja-Liisalle:
Levyjen kappalemäärä: Elämän maku 10 €
Kaikille rakkailleni 10 €
Molemmat levyt 15 €
Hinnat postikuluineen.
Nimi:
Lähiosoite:
Postiosoite:
Puhelin:
E-mail:
 
Yhteistyökumppanit:


Haluamme kiittää yhteistyökumppaneitamme levyn valmistuksessa:

Näitä lauluja ei ole ennen kuultu!



Kuopiossa koetaan pian kulttuurihistoriaa. Marja-Liisa Kuosmanen esittää arkistosta löytyneet Toivo Kärjen iskelmät, joiden sanoitukset ovat muun muassa Reino Helismaan ja Junnu Vainion käsialaa.

Nilsiän vesitornin huipulla, Kuosmasten kuuluisassa kodissa, ei pariin vuoteen ole juuri hiljaista hetkeä ollut. Kun vanhemmat, Marja-Liisa ja Matti Kuosmanen ovat iltaisin saaneet neljän lapsen katraansa nukkumaan, perheen äiti on jatkanut lauluharjoitteluaan tornin ylimmässä kerroksessa.

Yön hämärään ovat kaikuneet Kuosmasen kuulas ääni ja Toivo Kärjen laulut: tulista tangoa, foksia, jenkkaa – sävelmiä, jotka löytyivät Kärjen jäämistöstä ja joita suomalaiset eivät koskaan ole kuulleet.

Kahden viikon päästä iskelmäaarteet vuosikymmenten takaa soivat Kuopion musiikkikeskuksella, jossa Marja-Liisa Kuosmanen laulaa yksitoista Toivo Kärjen ennen julkaisematonta laulua.

Lista iskelmien sanoittajista lupaa paljon: Reino Helismaa, Junnu Vainio, Veksi Salmi, Chrisse Johansson...

Kuosmasta säestää 26 soittajan orkesteri. Mukana on Kuopion kaupunginorkesterin soittajia, sekä musiikkiopiston opettajia. Kapellimestari on Jarmo Kaijansinkko.

Historiallinen konsertti johdattaa kuulijat hetkittäin 60-luvulle, suomalaisen iskelmän kulta-aikaan. Välillä viivähdetään musiikillisesti 70- ja 80-luvullakin.

Konsertti on myös muhkea tietopaketti: ennen jokaista kappaletta yleisö kuulee taustatiedot sävellyksestä.

Konsertin yhteydessä julkistetaan Marja-Liisa Kuosmasen levy, jolla soivat kaikki yksitoista laulua Martti Hautsalon sovittamina. Levy on Kuosmasen ensimmäinen – ja suuren unelman huipentuma.

– Ajattelin pitkään, ettei niin suuri haave voi toteutua. Etten koskaan saa nimeä niin paljon, että sellainen kunnia osuisi kohdalleni, Kuosmanen, 39, huokaa.

Mikä sävel – mitkä sanat!

Marja-Liisa Kuosmasen suuri unelma liikahti kohti toteutumistaan kaksi vuotta sitten, kun Nilsiässä järjestettiin Toivo Kärki -konsertti. Ohjelmistoon kuului tuttujen ja rakkaiden laulujen lisäksi uusi laulu Sinä lahjoitit uuden kevään, jonka Toivo Kärjen poika Kalervo Kärki oli löytänyt isänsä runsaasta jäämistöstä.

Laulu sai Kuosmasen haukkomaan henkeään. Mikä sävel – mitkä sanat!

– Oli uskomatonta ajatella, ettei kukaan ollut levyttänyt niin huikeaa laulua.

Konsertin jälkeen Kuosmanen oli levoton. Muisto kauniista laulusta ei jättänyt rauhaan. Uteliaisuus lisääntyi Kuosmasen kuultua, että Kalervo Kärki oli löytänyt peräti 300 isänsä säveltämää ja julkaisematonta laulua.

– Keräsin rohkeutta ja lopulta uskalsin kysyä Kalervolta, olisiko mahdollisuutta saada laulaa löytyneitä iskelmiä.

Kuosmanen pelkäsi vastausta. Hän ounasteli, että arvokkaille lauluille etsitään nimekkäät esittäjät. Mutta Kalervo Kärki, Marja-Liisa Kuosmasen takavuosien kouluopettaja, innostui entisen oppilaansa ajatuksesta. Hän valitsi sävelmien joukosta Kuosmaselle 50 laulun nuotit.

– Vapisin jännityksestä, kun kävelin kotiin ne aarteet, lyijykynällä kirjoitetut nuottipaperit sylissäni. Tunsin aivan, kuinka historian siivet havisivat ympärilläni.

Kuosmanen valitsi sävelmistä 15 sopivalta tuntuvaa. Niistä yksitoista päätyi cd-levylle.

– Levy on minulle suuri asia. Olen iloinen siitä, että Kalervo luotti minuun.

Kuosmasen ilon ymmärtää. Moni artisti olisi kilvan levyttänyt rakastetun säveltäjän lauluja.

Musiikki vie murheen

Marja-Liisa Kuosmanen painottaa, että levy Kaikille rakkailleni on kulttuuriteko, ei tapa tavoitella taloudellista voittoa. Alusta alkaen sekin oli selvää, että levy tehdään ”luomumenetelmällä”.

– Ei syntetisaattoreita, vaan akustista musiikkia. Lisäksi levytimme samanaikaisesti musiikin ja laulun.

Kuosmanen toivoo, että laulut liikauttaisivat jotain kuulijoiden sydämessä.

Kuosmasen omia tunteita laulut ainakin koskettavat. Levyn nimikappaletta hän joutui harjoittelemaan kymmeniä kertoja, ennen kuin pystyi laulamaan sen loppuun asti itkemättä.

– Laulussa kerrotaan, kuinka monelle voi elämässään olla kiitollinen. Allekirjoitan jokaisen sanan, Kuosmanen sanoo ja herkistyy kyyneliin jo laulusta puhuessaan.

Laulu on hänelle ollut varhaisesta lapsuudesta tapa ilmaista tunteita.

– Olin 8-lapsisen perheen kuopus. Seuraava sisar oli kuitenkin minua yli seitsemän vuotta vanhempi. Asuimme Nilsiän Lehtomäessä, pienessä talossa. Olin paljon yksin, joten laulu oli oikeasti ystäväni.

– Laulu, ja musiikki ylipäätään, ovat minulle se juttu, jonka avulla unohdan murheen. Musiikin avulla pysyn ehyenä, Kuosmanen sanoo ja palaa kolmen vuoden takaiseen aikaan. Tuolloin hänen äitinsä menehtyi ja lähipiirissä oli muutakin ikävää.

Kuosmanen huomasi ensimmäisen kerran, ettei pysty surulta laulamaan.

– Mutta kuuntelin musiikkia, taukoamatta, koko ajan. Ja selvisin syvistä vesistä takaisin arkeen, elämään.

Vähän Katria, ja Korisevaa

Koskaan Marja-Liisa Kuosmanen ei ole ajatellut, että musiikista olisi hänelle ammatiksi asti. Takavuosina hän kävi Kuopion konservatorion popjazz-linjalla Tiina Niskasen opissa. Lisäksi hän on opiskellut Nilsiän korkeatasoisilla musiikkileireillä seitsemänä kesänä. Maija Hapuoja on koulinut tekniikkaa, Eija Ahvo ja Susanna Haavisto hioneet tulkintaa.

Eija Ahvon viimeisin kommentti muutaman vuoden takaa ei unohdu:

– Nyt olet valmis, hän oli todennut Kuosmaselle.

Kuosmasesta on sanottu, että hän on laulajana sekoitus Katri-Helenaa ja Arja Korisevaa. Kun kuuntelee Kuosmasen tulkintaa Kärjen sävellyksistä, on samaa mieltä.

– Tuollainen luonnehdinta mairittelee. Katri-Helena ja Koriseva ovat lempiartistejani.

– Mutta tiedän toki, että laulaminen on jatkuvaa opiskelua. Minulla on vielä pitkä tie kuljettavana.

Kuosmasen nimi nousi isommin julkisuuteen viime kesänä, kun hän voitti Vihreät niityt -laulutapahtumassa Toivo Kärki -laulukilpailun. Voitto poiki keikkakutsuja, mutta Kuosmanen vastasi osaan pyynnöistä kieltävästi.

– Laulan mieluimmin konserteissa, yksityistilaisuuksissa ja kesäisin lavoilla.

Teinirakkaus kantaa yhä

Marja-Liisa Kuosmanen laulaa paljon myös yhdessä puolisonsa kanssa. He kuuluvat KuKa-kvartettiin, jossa laulaa toinenkin nilsiäläinen pariskunta, Hanne ja Petri Karaksela. Kvartetin ohjelmisto liikkuu negrospirituaaleista Beatlesiin. Nelikko esiintyy ensi torstaina Kuopiossa Kirkkomusiikkipäivillä.

Miehestään puhuessa Marja-Liisa Kuosmasen herkkyys nousee jälleen pintaan.

– Se oli viides huhtikuuta 1979, kun Teddy and The Tigers soitti teini-iltamissa. Sieltä lähtien olemme pitäneet yhtä, Kuosmanen hymyilee teinirakkaudelle, joka on komeasti kestänyt 25 vuotta. Viime uutenavuotena Kuosmaset juhlivat 20-vuotishääpäiväänsä.

– Muistelimme, mitä alttarilla puhuttiin. Pappi ei kysynyt, rakastammeko myös vastamäessä. Hän kysyi, tahdommeko rakastaa. Siinä on iso ero. Jokaisessa parisuhteessa on kriisejä. Ratkaisevinta on, löytyykö tahtoa selvittää niitä.

Kuosmaset pyörittävät Nilsiässä loma-asuntojen vuokrausvälitystä, viestintä- ja kokouspalveluja tarjoavaa yritystään Tahkovahtia. Se työllistää kolmetoista henkilöä. Tytäryhtiöt Travel House Finland sekä Tahko 24 h työllistävät sesonkiaikana parikymmentä työntekijää.

Kuosmasilla on neljä lasta, ja musikaalisuus näyttää periytyneen: Dani, 13, Isa-Maria, 12, Teo, 10, ja kahdeksan ikäinen kuopus Helea ovat kaikki hyviä laulajia.

– Vaikka musiikki on kovin rakas asia, perhe on silti elämäni ehdoton ykkösjuttu, Marja-Liisa Kuosmanen sanoo.

Levyn Kaikille rakkailleni julkistamiskonsertti Kuopion musiikkikeskuksessa 14.2. klo 19. Levyn musiikki: laulu Marja-Liisa Kuosmanen, sovitukset Martti Hautsalo, soittajat: Roma Heiste, Michael Gillen, Terho Laitinen, Amanda Kiiski, Tapani Heiskanen, Jari Lehtosaari, Hanna Hautsalo, Tiina Pirinen, Martti Hautsalo, Pasi Horttanainen, Esko Hartikainen, Mikko Pasanen, Jarmo Hiekkala, Kai Seppänen, Marko Salmela.

Lähde: Savon Sanomat 31.01.2004 Kun Nilsiä Kuopion valtasi


Nilsiäläisten Kaikille rakkailleni -levy ja konsertti toi julki yksitoista ennenjulkaisematonta Toivo Kärjen iskelmää ja antoi hyvän läpileikkauksen mestarin koko myöhäistuotantoon.

Nilsiän ja Kuopion avioliitosta ei tullut mitään, mutta lauantai-iltana nilsiäläiset valtasivat kuitenkin suurella joukolla kuopiolaisen hengenelämän keskeisen linnakkeen, musiikkikeskuksen.

Bussilasteittain he olivat lähteneet kuuntelemaan ja todistamaan, miten heidän oman pitäjänsä ihmiset tekivät suomalaista kevyen musiikin historiaa ja loihtivat ilmoille yksitoista uutta iskelmää edesmenneen säveltäjämestari Toivo Kärjen jäämistöstä.

Musiikkikeskuksen suuri sali oli täpösen täynnä, ja yleisön joukossa oli myös kaikkien Nilsiän silmäätekevien lisäksi myös Kuopion tämänhetkinen kerma - naimakaupassa rukkaset saanutta korkeinta kaupunginjohtoa myöten.

Kaikille rakkailleni -konsertti oli samalla myös saman nimen saaneen uutuuslevyn julkistustilaisuus.

Kaikki nyt kuullut yksitoista kappaletta olivat ennenjulkaisemattomia ja poimittu siitä noin viidenkymmenen laulun nivaskasta, jonka säveltäjän nilsiäläistynyt poika Kalervo Kärki on saanut isänsä perintönä. Levy ei ole ihan mikä tahansa pikku juttu, vaan siitä on otettu 15 001:n kappaleen painos. Viimeinen levy on konsertin juontaneen kulttuuri- ja vapaa-ajansihteeri Jouko Lehtolaisen mukaan varattu sen solistille, Marja-Liisa Kuosmaselle.

Vuonna 1992 kuollut Toivo Kärki on tulkinnut suomalaisten tuntoja sävelin enemmän kuin kukaan muu. Tuhansien iskelmien miehen tyyli tunnetaan, hänen musiikkinsa on olennainen osa meidän jokaisen kotoista sielunmaisemaamme – oli sitten kyse niin rillumareistä kuin sielun pohjia kouraisevasta tangosta.

Saattaako yksi uusi levy, yksitoista vielä julkaisematonta iskelmää, muuttaa säveltäjämestarin kuvaa meidän mielissämme?

Kun Jouko Lehtolainen kyseli Kalervo Kärjeltä tämän tuntoja konsertin edellä, hän sanoi niiden olevan ”iloisen odottavat”. Kun mietti itse laulujen jälkeen, aploodien tauottua, mitä konsertista jäi päällimmäisenä mieleen, vastaus oli ehkä tämä: Saatiin hyvä läpileikkaus Toivo Kärjen erinomaisen monipuolisesta myöhäistuotannosta. Oli tangoa, valssia, beguinea, foxia ja oli myös jenkkaa, sitä 50-luvun kuulua rillumareita.

Kaikille rakkailleni oli ilman muuta onnistunut valinta konsertin ja levyn nimisävelmäksi, koska se espanjalaisen keinuvarytmisenä jäi myös soimaan parhaiten päässä konsertin jälkeen. Kauniit, puhuttelevat sanat on tehnyt lieksalainen Kyösti Timonen. Laulu valmistui vuonna 1983.

Yhdentoista laulun sanoittajina oli Timosen ohella koko Kärjen muukin vakiokalusto Reino Helismaata, Juha vainiota, Veksi Salmea, Pauli Salosta ja Tuula Valkamaa myöten.

Vuodelta 1964 oleva tango Pieni metsäruno oli Reino Helismaan viimeisiä sanoituksia. Samankaltainen testamentti on myös Junnu Vainion Ajatus lähtee aaltojen mukaan, joka on vuodelta 1979.

Tuntemattomin Kaikille rakkailleni -levyn sanoittajista on Olavi Polvi, jolta on tango Ole mulle kevät rakkauden vuodelta 1981. Kalervo Kärjen mukaan Polvi lähetti säveltäjälle paljonkin sanoituksia, joista vain harvoihin löytyi kuitenkin sävelmiä.

Toivo Kärki ei sanoittanut itse yhtään iskelmää, mutta oli hyvin tarkka muitten sanoituksiin nähden: pyysi tekemään kaiken aikaa korjauksia niin, että sanat varmasti istuivat sävelmään. Runon ruhtinaat eivät siitä onneksi pahastuneet, vaan esimerkiksi Veksi Salmi on kiitellyt jälkikäteen Kärkeä erinomaisesta koulutuksesta iskelmälyriikkaan.

Vaikuttavaa laulua kokopunaisessa

Nilsiäläiselle Marja-Liisa Kuosmaselle Kaikille rakkailleni -levy kuten konserttikin oli todellinen läpimurto suomalaiseen iskelmään. Seinäjoen tangomarkkinoilla häntä ei ole nähty, liekö hän sinne tosissaan pyrkinytkään. Viime kesältä on hänen toistaiseksi näkyvin meriittinsä. voitto Kiuruveden Vihreitten niittyjen iskelmäkilpailussa.

Musiikkikeskukseen hän oli pukeutunut punaiseen. Ilman tangokuningattaren titteliäkin hän hallitsi estradia ja tulkitsi vaikuttavasti, ilman suuria eleitä, edesmenneen mestarin säveljäämistöä.

Taustalla soitti Jarmo Kaijansinkon johtama noin 25-henkinen suurorkesteri, jonka soittajat oli koottu pääosin Kuopion kaupunginorkesterista. Kaikkien yhdentoista sävelmän sovitukset olivat Martti Hautsalon, joka puhallinsoittajana oli muutamassa kappaleessa nostanut puhaltimet reilusti pääosaan ohi jousien.

Hanuri, jonka ajattelemme kuuluvan olennaisesti suomalaiseen tangoon, oli äänessä vain parissa kappaleessa – nilsiäläisen Pasi Horttanaisen taiturimaisessa otteessa. Sovitukset oli tehty Kärjen itsensä hengessä, sävelmien syntyaikojen tyylejä myötäillen.

Kaikkinensa: lauantai-illan Kaikille rakkailleni -konsertti oli kuin aikamatka 1960-, -70 ja -80-lukujen Suomeen, jolloin perinteinen suomalainen iskelmä oli vielä voimissaan ja soi tansseissa ja radiossa. Suuri orkesteri, kauniit melodiat, oivat sovitukset, taitava solisti, puhuttelevat sanat; eikö siinä ole ihan kylliksi kuultavaa ja katsottavaa yhdelle illalle?

Lähde: Savon Sanomat 16.02.2004 Toivo Kärki elää musiikissaan


Nilsiäläisten Kaikille rakkailleni -levy ja konsertti toi julki yksitoista ennenjulkaisematonta Toivo Kärjen iskelmää ja antoi hyvän läpileikkauksen mestarin koko myöhäistuotantoon.

Kulttuuriteko. Kärjen perinnön kunnioitus. Valtava, arvokas työ. Ainakin näitä määreitä vilisi mielessä lauantai-iltana Kuopion Musiikkikeskuksella, kun siellä kuultiin Toivo Kärjen (1915-1992) ennen julkaisemattomia sävelmiä.

Nilsiäläinen Marja-Liisa Kuosmanen sai aarteet laulettavakseen ja kunnioittaakin laulullaan Kärjen työtä.

Kuosmasen tulkinnat ovat herkkiä, ilmavia, tunteellisia ja valoisia, aivan kuten Kärjen laulutkin. Yksitoista ennen julkaisematonta sävellystä valittiin levylle, joka julkistettiin lauantaina.

Kärjen kuoltua arkistoon jäi satoja julkaisematonta kappaletta, joista valittiin Kaikille rakkailleni -levylle yksitoista. Mukana on jenkkaa, tangoa, foksia ja sanoittajina mm. Reino Helismaa, Juha Vainio, Kyösti Timonen ja Vexi Salmi.

Konsertissa kuultiin kaikki levyn sisältämät laulut, vietiin aitoon iskelmän tunnelmaan. Kappaleet on ansiokkaasti sovittanut kuopiolainen Martti Hautsalo.

Konsertissa säestyksestä huolehti orkesteri, jossa oli soittajina oli Kuopion kaupunginorkesterin muusikoita sekä konservatorion opettajia. Kapellimestarina toimi Jarmo Kaijansinkko. Konsertin juonsi ja kappaleiden taustoista kertoi Jouko Lehtolainen.

Miksi Kärjen tuotantoa sitten voi pitää erikoisena? Miten hänen tuotantonsa eroaa nykyiskelmistä? Hän ei tyydy helppoihin ratkaisuihin, jokainen sävelmä on harkittu, siinä on sanoma, tekstin ja sävelen harmonia on saumatonta.

Konsertissa esitetty videokooste levyn äänityksestä kuvasi Kärjen ratkaisuja. Monta kertaa hyvät soittajat toteavat: "Aika paha". Sävelkuvioissa on haastetta.

Vaikka Toivo Kärki ei itse sanoittanutkaan, saattoi säveltäjä puuttua kovalla kädellä sanoittajan teksteihin, jos ne eivät istuneet sävellykseen, Kalervo Kärki, Toivo Kärjen poika, kertoo. Myös tekstin sisältö oli Toivo Kärjelle tärkeää, hän saattoi korjauttaa sanoittajalla tekstiä, jos siinä ei hänen mielestään ollut sanomaa.

Kumpi oli sitten ensin, sävel vai sanat? Kalervo Kärki kertoo, että hänen isänsä kappaleet syntyivät monella tavalla. Esimerkiksi Kerttu Mustosen kanssa yhteistyö sujui usein niin, että Kärki lähetti sota-aikaan rintamalta sävellyksiä Mustoselle, joka sitten teki sanat.

Myöhemmin Kärjelle tuli postitse usein tekstejä, joihin hänen toivottiin säveltävän laulun.

Mutta oli kolmaskin tapa. Esimerkiksi Helismaan kanssa saatettiin työstää tekstiä ja melodiaa yhtä aikaa, saman pöydän ääressä.

Kalervo Kärjen mukaan Toivo Kärki oli säveltäjänä levoton, mieleltään aktiivinen. Taskussa Kärjellä oli lappuja, joihin hän kirjoitteli mieleen tulleita melodioita ja ideoita. Parhaat niistä päätyivät sävelmän pohjaksi ja Kalervo Kärki kertookin monessa kappaleessa olevan erotettavissa, mikä oli se alkuperäinen ideanpätkä ja mikä varsinaista raakaa sävellystyötä.

Arkistosta löytyneet sävellykset olivat enimmäkseen käsinkirjoitettuja pianonuotteja sointumerkkeineen. Siksipä tarvittiin sovittaja rakentamaan kappaleet esitys- ja levytyskuntoon. Martti Hautsalo otti haasteen vastaan ja on onnistunut siinä hyvin. Kärjen henkeä noudattaen ja sopivan jazzmaisella otteella on saatu aikaan hyvät kokonaisuudet.

Levyn alulle sysännyt kappale oli Sinä lahjoitit uuden kevään. Kuosmanen esitti sen Toivo Kärki -konsertissa Nilsiässä kaksi vuotta sitten, ihastui kappaleesen ja uskaltautui kysymään Kalervo Kärjeltä mahdollisuutta levyttää Toivo Kärjen ennenjulkaisemattomia sävellyksiä. Kappale onkin tavattoman kaunis, todellinen rakkauslaulu. Pauli Salosen teksti ja Kärjen sävellys muodostavat harmonisen kokonaisuuden.

Kaikille rakkailleni tuntui konsertissa ystävänpäivään erinomaiselta valinnalta. Espanjalaiset flamencorytmit toivat ryhtiä kauniiseen, herkkään kappaleeseen. Tekstin on kirjoittanut lieksalainen Kyösti Timonen, joka on tehnyt paljon yhteistyötä Kärjen kanssa.

Tango Ole mulle kevät rakkauden kasvaa alun herkästä kevään kuvauksesta suuriin tunteisiin. Kärki on onnistunut kuvaamaan tekstin herkkyyttä ja kauneutta ilman liikaa imelyyttä.

Myös Marja-Liisa Kuosmanen on ymmärtänyt herkkyyden ja imelyyden eron. Hautsalon sovitukset tukevat Kärjen ideaa. Juha Vainion tekstiin tehty Ajatus lähtee aaltojen mukaan on ihanan keinuttava, kaunis, vie ajatukset hiljaisten aaltojen myötä merelle.

Omaan korvaan mielenkiintoisimmalta tuntui sävelmä Kuuntelen tuulta, jossa teksti on samoin Juha Vainion käsialaa. Toivo Kärjen viehtymys jazziin kuuluu tämän kappaleen teeman kehittelyssä. Puhaltimet, liekö Hautsalon sovittamana, soivat tässä erinomaisesti. Dynamiikkaerot toimivat todella hyvin.


Konsertin perusteella
voi sanoa, että levy sisältää monia mielenkiintoisia kappaleita. Ihme onkin, ettei niitä ole aiemmin esitetty. Näistä muutamat varmasti nousevat iskelmätaivaan tähtien repertoaariin ja tulevat hurmaamaan ihmisiä jatkossakin.

Myös Marja-Liisa Kuosmanen vakuuttaa kyvyillään. Ennenkaikkea ihastuttaa valoisa ääni, siinä on hymyä kuten Katri-Helenalla.

Kuosmanen myös uskaltaa mennä kappaleen sisälle ja etsiä sieltä sen syvimmän merkityksen. Sen hän sitten tarjoaa kuulijalleen hellästi ja elävästi.

Lähde: Iisalmen Sanomat 16.02.2004 Toivo Kärki -konsertti oli nilsiäläisten voimannäyttö


Ja sitten alkoi pyöritys! Viime lauantaina Kuopion Musiikkikeskuksessa nähtiin todellinen nilsiäläinen energialataus. Marja-Liisa Kuosmasen konsertti ja levy Toivo Kärjen ennen julkaisemattomista lauluista oli jo sinällään kappale suomalaisen kevyen musiikin historiaa. Kun siihen yhdistettiin useiden muidenkin nilsiäläisten panostus – niin musiikin kuin muillakin saroilla – voidaan puhua todellisesta Tapauksesta. Ilmeisesti asian harvinaislaatuisuus oli ymmärretty muuallakin, sillä Musiikkikeskus oli lähes täynnä.

Nilsiäläisyleisöä oli matkaan lähtenyt kolmen täyden linja-autolastillisen verran. Arviolta nilsiäläisiä oli konsertissa kaikkiaan 250-300 henkeä. Saliin sopii kuitenkin yli tuhat kuulijaa, joten ei tapahtuma todellakaan pelkästään nilsiäläisten varassa ollut. Marja-Liisa Kuosmanen esitti konsertissa kaikki levynsä 11 kappaletta: alkaen nimikkokappaleesta ”Kaikille rakkailleni” ja päättyen optimistisesti ”Jos uskot päivään nousevaan”. Onneksi Kaikille rakkailleni kuultiin vielä encorenakin – silloin alkujännitys oli jo lauennut ja Kuosmasen ääni pääsi oikeuksiinsa. Kyseinen kappale jäi koko konsertista parhaiten mieleen tulisine espanjalaisvaikutteineen. Mutta oli niitä muitakin helmiä: parhaiten itseeni iski ”Ajatus lähtee aaltojen mukaan” – mutta ilmankos, kun sanoitus olikin Juha Vainion. Todella kaunis oli myös ”Sinä lahjoitit uuden kevään” – kappale, joka tuli nilsiäläisille tutuksi jo vuonna 2002 Mantulla pidetystä Toivo Kärki -konsertista. Silloin kaikki alkoi :Itse asiassa kyseisestä konsertista koko projekti lähti liikkeelle. Mantulla esitettiin tuolloin vanhoja tuttuja Toivo Kärjen kappaleita, mutta ensiesityksenä myös kaksi aivan tuntematonta, joista toinen oli ”Sinä lahjoitit uuden kevään”. Marja-Liisa Kuosmanen ihastui tuolloin lauluun, ja uskaltautui kysymään Kalervo Kärjeltä, voisiko tämän isän julkaisemattomia kappaleita saada laulaa levylle. Sehän passasi – ja tulos on nyt kaikkien kuultavissa. Levy onkin hyvä poikkileikkaus Kärjen musiikista: on tangoa, jenkkaa, foxia – eri vuosikymmeniltä olevia kappaleita. Musiikkikeskuksen lavalla näkyi itse solistin sekä isänsä sävellystyöstä kertoneen Kalervo Kärjen lisäksi muitakin nilsiäläisiä. Tai ainakin sieltä lähteneitä. Kuten sovitustyöstä vastannut ja konsertissa saksofonia soittanut Martti Hautsalo. Hautsalolla oli tärkeä työ rakentaa kappaleista levytyskelpoisia: sävellyksistä kun oli Toivo Kärjen jäljiltä enimmäkseen käsinkirjoitetut pianonnuotit sointumerkkeineen sekä sanat. Hautsalo täydensi Kärjen töitä säveltämällä tyylinmukaisia alku- ja välisoittoja ja rakentamalla monipuolisia taustoja. Hyvin oli mies onnistunut. Jarmo Kaijansinkon johtamassa orkesterissa olivat mukana myös nilsiäläiset viulisti Mari Koivusalo ja hanuristi Pasi Horttanainen. Muuten orkesteri koostui etupäässä kuopiolaisista muusikoista. Juonnosta vastasi joviaaliin tyyliinsä Jouko Lehtolainen, joka takasi sen ettei tilaisuudesta ainakaan kuivakkaa tullut. Itse levyn tekemiseen oli sitten osallistunut iso joukko muutakin paikallista musiikkiväkeä. Konsertissa nähtiin mukava videopätkä siitä, kuinka muusikot saivat soitettavakseen väliin hankaliakin sävelkiemuroita Ismo Pentikäisen hoitaessa Mantun studion tekniikkapuolta. Mukava huomio oli sekin, että levyllä ja konsertissa oli mukana Kärkiä kolmessa polvessa: Kalervo Kärjen pojista Jaakko oli suunnitellut levyn ulkoasun, Seppo oli tehnyt videokoosteen, ja myös Antero oli mukana videokuvaamisessa. Musiikkivideo tulossa :Kuten arvata saattaa, olivat Marja-Liisa Kuosmasen tunnelmat konsertin jälkeen väsyneet, mutta onnelliset. – On tässä takki aika tyhjä. Ja kurkku kipeä! Koko viime viikon sitkuttelin tahdonvoimalla, ettei vain flunssa iskisi – ja heti konserttia seuraavana päivänä se sitten iski! nauroi Kuosmanen todellakin hieman kähisevällä äänellä, kun tapahtumasta oli kulunut jo pari päivää. Konsertista on itse solistin korviin kaikunut vain myönteistä palautetta. – Siis kyllähän minä itse tiesin, että laulut ja sovitukset ovat hyviä. Mutta kyllä vastaanotto silti jännitti! Levystä on otettu 15 001 kappaleen painos – pitäähän tekijällekin jäädä se yksi kappale. Ja lisää suunnitelmia on muhimassa: keväällä levystä on tulossa musiikkivideo, jota Marja-Liisa tekee yhdessä Seppo Kärjen kanssa. PITÄJÄLÄINEN

Lähde: Pitäjäläinen 19.02.2004 LAULUJA LÖYTYY LAULETTAVIKSI



Marja-Liisa Kuosmanen Kaikille rakkailleni (Tahkovahti)

Marja-Liisa Kuosmasen Kaikille rakkailleni -albumin kaikki 11 sävellystä ovat säveltäjä Toivo Kärjen aiemmin julkaisematonta materiaalia.

Keskeinen myötävaikuttaja tämän jo kättelyssä kulttuurihistoriallisesti arvokkaan äänitteen syntymiseen on ollut säveltäjän perikunnan edustaja Kalervo Kärki. Hän on jo vuosia toiminut aktiivisesti isänsä taiteellisen perinnön vaalijana, asiantuntijana ja toimijana monissa yhteyksissä. Kalervo Kärki kirjoittaakin kansitekstissä hienosti isänsä työstä ja toiminnasta. Hän mainitsee, että kun Toivo Kärki jäi "muodollisesti eläkkeelle vuonna 1980, [-] hänet syrjäytettiin musiikin valtavirrasta, ikään kuin suljettiin museoon". Vaikka sävellysten julkisaamisessa oli kasvavia vaikeuksia, sävelsi Kärki kuitenkin koko ajan, loppuunsa asti (hän kuoli vuonna 1992).

Kuosmasen albumille päätyneet sävellykset ovat suodattuneet sadoista valmiina jäämistöstä löytyneistä, joista Kalervo Kärki tätä albumia varten valitsi ensin viitisenkymmentä. Materiaali on pääosin 1970-ja 80-luvulta, mutta mukana on joitakin vanhempiakin. Sinänsä jäämistöstä löytyi vanhimpina nelisenkymmentä sotavuosina rintamalla tehtyä sävellystä. Sanoittajina ovat Kyösti Timonen, Olavi Polvi, Pauli Salonen, Reino Helismaa, Tuula Valkama, Chrisse Johansson ja Vexi salmi. Säveltäjän jäljiltä oli - hänen tunnetun tapansa mukaan - pianonuotti sointumerkkeineen. Sovitukset on tehnyt Martti Hautsalo, ja mukana ovat jousi- ja puhallinsektiot. Satsaus on omakustannetyyppiseltä tuotantoyhtiöltä iso ja kunnioitettava.

Sovittaja Hautsalo on liikkunut Kärjen tutussa sävel- ja sointimaailmassa perinnettä ja tyyliä kunnioittaen. Kuosmanen on ääniainekseltaan ja tyyliltään myös pitkän perinteen melko suora jatkaja, joka on ottanut rohkean askeleen ensilevyllään: tunnustetun mestarin ainutlaatuista materiaalia. Parhaiten hän onnistuu avausraitana olevassa nimikappaleessa (1983), jossa tunnelma ja intensiteetti säilyvät esimerkillisesti. Espanjansävyinen romanssi nousee tältä kuulemalta Kärjen myöhäistuotannon kärkipäähän. Balladeissa Kuosmanen tuntuu muutenkin olevan parhaimmillaan, sillä Juha Vainion tekstittämä " Ajatus lähtee aaltojen mukaan " (1979) on myös tasapainoinen tulkinta, kuten myös hidas beguine " Sydämes oven taa" (1984). Siinä on kuvioista vetäytyneen Tuula Valkaman teksti, ja luulenpa, että se on kyllä varhaisempaa tuotantoa kuin sävellys.

Lähde: Muusikko 6-7/2004 Pekka Nissilä KAIKILLE RAKKAILLENI (Tahkovahti 2004) *****


Toivo Kärjen julkaisemattomien sävellysten arkisto tuntuu ehtymättömältä. Viime vuonna senioritähti Ewa Kaarela levytti yhdeksäntoista kappaleen kokoelman Toivon jazz-sävellyksiä, joista noin puolet oli aiemmin julkaisemattomia. Nyt puolestaan nilsiäläinen Marja-Liisa Kuosmanen on levyttänyt 11 kappaleen verran Toivon aiemmin julkaisemattomia sävellyksiä.

Kärjen sävellysten levyttäminen ei ollut Kuosmaselle mikään päähänpisto. Kaikille rakkailleni - levyn suunnittelu alkoi jo keväällä 2002, jolloin Marja-Liisa rohkeni kysyä Toivon pojalta Kalervolta julkaisemattomia Kärjen sävellyksiä.. Pyyntö tuotti tulosta ja Marja-Liisa sai tutustuttavakseen noin viisikymmentä julkaisematonta sävellystä, joista laulajattarelle parhaiten sopivat esitykset on valittu tälle levylle.

Marja-Liisan nyt levyttämät kappaleet ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta syntyneet sanoituksia myöten vuosina 1979-87. Kaksi kappaleista on puolestaan peräisin vuodelta 1963-64. Kappaleiden tekstit ovat syntyneet maamme eturivin lyyrikoiden kynästä. Heistä nimeltä mainittakoon Juha Vainio, Vexi Salmi, Tuula Valkama ja Reijo Helismaa.

Laulujen ensijulkaisun venyminen valmistumisestaan jopa yli neljällä vuosikymmenellä ei ole perusteltavissa millään muulla kuin kappaleiden syntyajan tuotanto- ja julkaisumäärän epätasapainoisuudella tai sopivien tulkitsijoiden puuttumisella. Kappaleet ovat näet kauttaaltaan laatuiskelmiä, joiden pöytälaatikkoon unohtumista vuosikymmeniksi ei mitenkään voi selittää esimerkiksi laatukriittisyydellä. Onneksi ne on nyt kaivettu esiin ja niille on löydetty esittäjäksi pätevä solisti ja osaava orkesteri, jonka miesvahvuus yltää parhaimmillaan toiselle kymmenelle (mukana mm. kolme viulistia).

Marja-Liisa ja Martti Hautsalon johtama orkesteri eivät ole pyrkineet yhdistämään Kärjen sävellyksiä tämän päivän musiikkimaailmaan. Päinvastoin. He ovat selvästikin imeneet vahvasti vaikutteita 50-luvun iskelmästä ja puhaltaneet näihin kappaleisiin sitä samaa henkeä, jota on kuultavissa esimerkiksi Annikki Tähden varhaisissa levytyksissä. Lopputulos on onnistunut vähintäänkin hyvin. Paljon paremmin kuin esim. useimmat Kärjen 80-luvun sävellysten aikalaislevytykset, jotka liian usein tuhottiin falskeilla sovituksilla tai tulkinnoilla.

Levyn kappaleet ovat niin tasaisen varmaa työtä, että musiikillisin perustein laulujen esiin nostaminen ei ole perusteltua eikä mielekästä. Muilla perusteilla kylläkin voi helmiä helmien joukosta poimia. Marja-Liisalle tärkeä kappale levyllä on eittämättä Sinä lahjoitit uuden kevää, jonka ensiesitys Toivo Kärki-konsertissa vuonna 2002 on epäilemättä vaikuttanut paljon tämän levyn synnyn alkukipinään. maininnan ansaitsee epäilemättä myös ensijulkaisunsa saavat Helismaa-lyriikat, tango Pieni metsäruusu ja beguine Iltaruskon aikaan.

Kaikille rakkailleni on levykokonaisuus, joka antaa aihetta taas kirjoittaa muutaman lisärivin suomalaisen populaarimusiikin merkittävimmän säveltäjän Toivo Kärjen historiaan. Tämän levyn julkaisu on todellinen kulttuuriteko, mutta vieläkin olennaisempaa on kuitenkin se, että tämä levy on loistava ja ajaton kuuntelulevy kaikille hyvän suomi-iskelmän ystäville. * * * * *

Lähde: POP-lehti 3/2004 Juha Rantala Marja-Liisa palasi studioon


Ensimmäisen, Toivo Kärjen ennenjulkaisematonta tuotantoa sisältäneen levynsä pari vuotta sitten julkaissut Kuosmasen Marja-Liisa narautti viikonloppuna jälleen Mantun studion ovea levyntekoaikeissa.

Muun muassa lisää ennenkuulumatonta Kärkeä sisältävän levyn ilmestyminen menee ensi vuoden puolelle. – Keväällä joskus, aikaisintaan, se voisi valmistua. Mutta eihän tässä nyt mitään kiirettä ole, Marja-Liisa arvelee.

Kärjen lisäksi levyllä kuullaan esimerkiksi Jukka Kuoppamäen varta vasten Marja-Liisalle tekemä laulu, mutta myös paikallisilla tekijöillä on vahva edustus: säveltäjien ja sanoittajien listalta kun löytyvät Martti Hautsalo ja Jouko Lehtolainen.

Hautsalo vastaa myös levyn sovituksesta.

Lähde: Pitäjäläinen 06.07.2006 Lehtijuttuja


Levyarvostelut:
  • Lauluja löytyy laulettavaksi (Muusikko 6-7/2004)
  • Kaikille rakkailleni (Tahkovahti 2004) ***** (POP-lehti 3/2004)

    Lehtijuttuja:
  • Marja-Liisa palasi studioon (Pitäjäläinen 06.07.2006)
  • Toivo Kärki -konsertti oli nilsiäläisten voimannäyttö (Pitäjäläinen 19.02.2004)
  • Toivo Kärki elää musiikissaan (Iisalmen Sanomat 16.02.2004)
  • Kun Nilsiä Kuopion valtasi (Savon Sanomat 16.02.2004)
  • Näitä lauluja ei ole ennen kuultu! (Savon Sanomat 31.01.2004)