Kaikille rakkailleni

Projekti, jonka tulosta levy on, käynnistyi toukokuussa 2002. Tuolloin oli Nilsiän Musiikinystävien järjestämä Toivo Kärki -konsertti. Tunnetumman ohjelmiston ohella ensiesitettiin kappale "Sinä lahjoitit uuden kevään". Marja-Liisa Kuosmanen, yksi konsertin solisteista, oli suunnittelemassa levyn tekoa, ja mainitun kappaleen inspiroimana hän sai idean kysyä Toivo Kärjen julkaisematonta materiaalia käytettäväkseen. Suostuin mielelläni tähän ja valitsin isäni jäämistöstä Marja-Liisan tutkittavaksi viitisenkymmentä kappaletta. Näistä seuloutuivat monien vaiheiden jälkeen nyt levyllä olevat 11 kappaletta.

Toivo Kärki (1915-1992), yksi suomalaisen populaarimusiikin tärkeimmistä tekijöistä, jäi muodollisesti eläkkeelle vuonna 1980. Hän jatkoi silti täydellä teholla työtä, jota oli tehnyt vuodesta 1933 alkaen, ja sävellyksiä syntyi entiseen tahtiin. Ongelmaksi muodostui kuitenkin niiden saaminen julkisuuteen. Takavuosien iskelmämusiikin vähättely alkoi olla tosin takanapäin, ja Kärki muiden veteraanien ohella sai vähitellen julkista arvostusta. Samalla hänet kuitenkin syrjäytettiin musiikin valtavirrasta, ikäänkuin suljettiin museoon, vaikka hän kiivaasti taisteli tätä vastaan. Nekin hänen sävellyksensä, jotka levytettiin, jäivät trendikkään nuorisopopin jalkoihin, ja menestyksiä oli vain vähän. Kärki itse koki viimeiset vuotensa erittäin raskaina, mutta sinnikkäänä yrittäjänä hän ei jättänyt säveltämistä koskaan.

Isäni kuoltua kävin läpi hänen laajan jäämistönsä. Sen arvokkain osa olivat valmiit julkaisemattomat kappaleet, joita oli useita satoja. Ne jakautuivat kolmeen ryhmään:

1. Sodanaikaiset, vuosina 1942-44 rintamalla sävelletyt, näitä oli noin 40 (niitä on ensiesitetty vuosittain Kiuruveden Vihreät Niityt -tapahtumassa, ja tämä työ jatkuu).

2. 1950- ja 1960 -luvuilla tehdyt ; näitä oli yllättävän vähän, ilmeisesti kyseisten erittäin hedelmällisten aikojen materiaali oli jollakin tavalla hävinnyt.

3. 1970- ja 1980-luvuilla tehdyt, näitä oli suurin osa. Tämän levyn kappaleet ovat pääosin viimeksimainitusta ryhmästä, mutta mukana on pari vanhempaakin.

Sävellyksistä oli Kärjen jäljiltä enimmäkseen käsinkirjoitettu pianonuotti sointumerkkeineen sekä sanat. Sovittaja Martti Hautsalon tehtävä oli rakentaa näistä aineksista valmiita levytyskelpoisia esityksiä. Tehtävä oli erittäin haastava mutta mielenkiintoinen, ja Martti paneutui siihen antaumuksella. Hän täydensi Kärjen töitä säveltämällä tyylinmukaisia alku- ja välisoittoja ja rakentamalla monipuolisia taustoja. Hän toimi myös levytysten johtajana. Lähtökohtana oli tavoitella entisaikojen laatuiskelmän sointimaailmaa ja käyttää vain akustisia instrumentteja. Todenmukaisen, elävän tunnelman aikaansaamiseksi Marja-Liisa lauloi osuutensa yhtä aikaa komppiryhmän kanssa, mekaanista tahdistusta ei käytetty. Levyllä ei myöskään käytetty digitaalista sävelpuhtauden korjausta. Lopputulos on korviahivelevä, tällaisia esityksiä saa nykypäivänä harvoin kuullakseen. Kyseessä on todellinen luomulevy.

Marja-Liisa heittäytyi levyn tekemiseen täydellä sydämellään. Hän harjoitteli kappaleita useita kuukausia, kunnes tulkinnat hioutuivat siihen nyanssoituun ja intensiiviseen muotoon, joka on levyllä kuultavissa. Nämä laulut eivät ole läpihuutojuttuja, vaan niissä elää laulajan vahva usko asiaansa. Ne ovat tunnekylläisiä mutta eivät vähääkään makeita.

Levy toteutettiin hyvin pitkälle nilsiäläisenä projektina. Isälläni ei ollut nilsiäläisiä sukujuuria, mutta hän kävi perheeni luona Nilsiässä vuosittain 1970-luvulta alkaen. Marja-Liisa on nilsiäläinen, Martti on syntyjään nilsiäläinen. Tuotantoyhtiö Tahkovahti toimii Nilsiässä. Äänitykset tehtiin Nilsiän Mantun ajanmukaisessa studiossa nilsiäläisen Ismo Pentikäisen, itsekin taitavan muusikon, hoitaessa tekniikkapuolen asiantuntemuksella. Soittajista Pasi Horttanainen on nilsiäläinen, ja muutkaan eivät ole sen kauempaa kuin Kuopiosta.

Internet: www.toivokarki.net

Kalervo Kärki
kalervo.karki@pp.inet.fi

 


MARTTI HAUTSALO
(s.1951) asuu Kuopiossa mutta on syntynyt ja haluaisi asua Nilsiässä. Perhe oli perinteikkään musikaalinen, ja Martti aloitti pianonsoiton 5-vuotiaana, siirtyi muutaman vuoden kuluttua klarinettiin ja edelleen saksofoneihin ja huiluun. Ammattimainen muusikon ura alkoi vuonna 1965. 1970-luvun alkupuolella hän soitti Antti Hyvärisen yhtyeessä, työskenteli studiomuusikkona ja esiintyi myös ulkomailla, sitten Pettersson Brass -yhtyeessä, ja oli mukana useissa äänitetuotannoissa. Välillä hän oli kellosepän oppipoikana, silti kaiken aikaa muusikkona ja sovittajana / tuottajana. Vuonna 1976 hän aloitti klarinetin-, saksofonin- ja huilunsoiton opettajana Kuopion konservatoriossa ja 1980 Kuopion konservatorion Nilsiän musiikkiopiston johtajana. Samanaikaisesti, vuodesta 1974 alkaen hän toimi Nilsiän musiikkileirin ensin opettajana, sitten opetuksesta vastaavana johtajana. 1980-luvulta alkaen hän on johtanut jazzyhtyettä Martti Hautsalo Quartet, jossa ovat mukana tälläkin levyllä komppiryhmän muodostavat Mikko Pasanen, Jarmo Hiekkala ja Kai Seppänen. Yhtye on esiintynyt useilla tunnetuilla jazzfestivaaleilla ulkomaillakin. Martti on tuottanut kymmenittäin kansanmusiikin, klassisen musiikin, jazzin ja populaarimusiikin äänitteitä. Monipuolisen muusikkokuvan täydentää se, että Martti on ammattimainen soitinkorjaaja.

savon.soitinhuolto@iwn.fi